سفیدی دندان
برای سفید کردن دندان چه کنیم؟ حدود ۱۸ درصد افراد میگویند که معمولا در هنگام عکس گرفتن سعی میکنند دندانهایشان را پنهان کنند. بیشتر آنها از رنگ زرد دندانهایشان ناراضیاند و خجالت میکشند. امروزه داشتن دندانهای سالم و زیبا اهمیت زیادی دارد و به همین خاطر است که تعداد کسانی که از سفیدکنندههای دندان استفاده میکنند یا برای سفید کردن دندانهایشان به دندانپزشک مراجعه میکنند هر روز بیشتر و بیشتر میشود. دندانهای شما اولین چیزی است که به چشم دیگران میآید. وقتی کسی که برای اولین بار شما را میبیند، متوجه زردی دندان هایتان شود، این پیام به او ارسال خواهد شد که شما مراقب سلامت خود نیستید. آیا کسی هست که دوست نداشته باشد لبخندی زیبا با دندانهای سفید و درخشان داشته باشد؟
بعضی از افراد هر چند بار که در روز دندانهایشان را مسواک بزنند، به دلیل عاداتی چون نوشیدن قهوه و چای یا سیگار کشیدن، دندانهایشان لکهدار و زرد است. دندانهای زرد یا مایل به قهوهای در بیشتر موارد نشاندهندهی وجود یک مشکل بزرگتر است: لثههای ناسالم، نازک شدن مینای دندان و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان. درست است که سفید کردن دندانها به محافظت از دندانها و لثهها در برابر پوسیدگی و بیماریهایی چون التهاب لثه کمکی نمیکند، اما همهی ما میخواهیم دندانهای سفید و درخشان داشته باشیم.
بنا به گزارش یک دندانپزشک در وبسایت Dentistry IQ، «تصور اشتباهی وجود دارد که دندانهای سفید را معادل دندانهای سالم میداند، درصورتیکه رنگ دندان ارتباط کمی با سلامت آن دارد، به هر حال برداشت مصرف کننده این است که دندانهای سفید نشانهی یک دهان سالم است و این برداشت درستی است.»
چرا دندان ها زرد میشوند؟
دندانها به دلیل لکههایی که روی سطح دندان (مینا) و همچنین در بخش پایینتر ساختمان دندان ایجاد شده و گسترش پیدا میکنند، زرد یا حتی قهوهای رنگ میشوند. رویهی سفید یا همان مینای دندان، سفت و سخت است. زیر مینای دندان، مادهای به رنگ قهوهای کمرنگ وجود دارد که به آن عاج میگویند. اگر مینای دندان نازک شود، عاج دندان نمایان میشود که در میان بزرگسالان شایع است. خرابی دندان از تباهی مزمن بافت سخت دندان ناشی میشود که به دلیل اسید یا chelation، بدون دخالت باکتریایی، از سطح دندان زدوده شده است. اما علت نازک شدن مینای دندان چیست؟ عواملی چون افزایش سن، ژنتیک و مصرف غذاهایی که باعث پوسیدگی یا لک شدن دندان میشوند، از دلایل نازک شدن مینای دندان است. بسیاری از عادات ناسالم میتوانند ریسک بیماریهای لثه را نیز افزایش دهند.
هرچند منطقی نیست که انتظار داشته باشیم دندانهایمان با بالا رفتن سن، همچنان سفید و درخشان باقی بمانند، اما میتوانیم از عواملی که تغییر رنگ دندانها را تسریع میکنند اجتناب کنیم.
برخی از دلایل زرد یا تیره شدن دندانها عبارتند از:
- نوشیدن چای یا قهوه؛
- سیگار کشیدن؛
- نازک شدن مینای دندان به دلیل بالا رفتن سن؛
- تغذیهی نادرست که شامل مصرف بیش از حد غذاهای فرآوریشده با محتوای اسیدی بالاست مانند بعضی از انواع نوشیدنیها، شکلات یا گاهی برخی میوهها. حتی بعضی از مکملها نیز به دلیل دارا بودن اسید، نازک شدن مینای دندان را تشدید میکنند.
- خشکی دهان (کم بودن بزاق دهان یعنی محافظت ضعیف از مینای دندان)؛
- با دهان نفس کشیدن و بسته بودن راههای هوایی بینی که باعث کاهش بزاق شده و اجازه نمیدهند دهان و دندانها مرطوب بمانند؛
- مصرف آنتیبیوتیک؛
- مصرف بیش از حد فلوراید، مخصوصا اگر این عادت از کودکی شروع شده باشد؛
- عوامل ژنتیکی.
- بهترین راه سفید کردن دندانها این است که بعد از هر بار خوردن و آشامیدن دندانهایتان را مسواک بزنید، هرچند همیشه هم کار راحتی نیست! و بسته به اینکه هنگام خوردن یا نوشیدن کجا هستید (مثلا در مدرسه یا در محل کار) ممکن است کار دشواری باشد.
اجتناب از سیگار کشیدن و مصرف زیاد قهوه و نوشابه، بهبود وضعیت بهداشت دهانی و تغذیهی درست به پیشگیری از زرد شدن دندانها کمک میکند. اگر عادت دارید مدام نوشابه بنوشید، بهتر است از نی استفاده کنید. بعد از نوشیدن نوشابههای شیرین یا اسیدی، حتما مقداری آب میل کنید. سعی کنید مصرف نوشابه را به حداقل برسانید تا از عوارض آن مصون بمانید.
بیشتر غذاها دندان را لک نمیکنند، اما اگر به نوشیدن قهوه یا کشیدن سیگار عادت دارید نباید دور از انتظارتان باشد که به مرور زمان دندانهایتان تغییر رنگ بدهند. بهتر است هر سه ماه یکبار برای جرم گیری دندان خانگی یا نزد دندانپزشک اقدام کنید و این راهکارهای خانگی را نیز بهکار ببرید.
جوش شیرین
- هیدروژن پروکسید یا آب اکسیژنه یک اکسندهی آنتیباکتریال است که پاککنندهای بسیار عالی برای دهان و لثه به شمار میرود و جرمها و میکروبها را از دهان میزداید. میتوانید با استفاده از هیدروژن پروکسید و آب (نیمی آب و نیمی هیدروژن پروکسید) یک دهانشویهی خوب بسازید. این محلول را یک دقیقه در دهان بچرخانید و سپس آبکشی کنید. تحقیقات نشان داده است هیدروژن پروکسید مانند یک گندزدای آنتیباکتریال طبیعی عمل میکند و با حذف باکتریهای مضر، دهان را خوشبو میکند. بنا به گزارش Dentistry Network، امروزه هیدروژن پروکسید در دندانپزشکی کاربردهای زیادی دارد که رایجترین آنها سفید کردن دندانها است. همچنین این ماده بهطور طبیعی از بیماریهای لثه مانند چرک و تورم پیشگیری میکند.
روغن نارگیل
آیا واقعا روغن نارگیل دندانها را سفید میکند؟ بله. چرخاندن روغن نارگیل در دهان یا همان غرغره کردن آن، یکی از شیوههای خانگی سفید کردن دندانهاست. تعداد زیادی از کسانی که این روش را امتحان کردهاند تأیید کردند که استفاده از روغن نارگیل بعد از مسواک زدن، دندانهایشان را سفیدتر و سالمتر کرده است.
کافی است یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل را در دهان بگذارید و به مدت ۵ تا ۲۰ دقیقه بین دندانها بچرخانید یا چند قطره از آن را به خمیردندانتان اضافه کنید. راه دیگر استفاده از روغن نارگیل برای سفید کردن دندانها این است که گوشهی یک حولهی کوچک و تمیز را به روغن نارگیل آغشته کنید و روی دندانها بمالید. روغن نارگیل دارای خواص ضد میکروبی بوده و برای محافظت و تمیز کردن لثهها نیز بسیار عالی است.
سرکه سیب
حتما با خواص سرکه سیب آشنا هستید. سرکهی سیب یک آنتیباکتریال طبیعی است که دهان و دندان را تمیز میکند، پس منطقی است که بتواند لکههای سرسخت روی دندانها را هم از بین ببرد. سرکهی سیب مخصوصا در پاک کردن لکههای ناشی از قهوه و نیکوتین بسیار مفید است. مطالعات نشان داده است سرکهی سیب بهعنوان یک سفیدکنندهی طبیعی میتواند به خوبیِ محصولات تجاری لکههای روی دندانها را از بین ببرد. بعضیها میگویند بعد از استفاده از سرکهی سیب، دندانهایشان طوری به نظر رسیده که انگار آنها را بهطور حرفهای و با مراجعه به دندانپزشک سفید کردهاند.
راز سرکهی سیب چیست؟ سرکهی سیب حاوی ترکیباتی مانند اسید استیک، پتاسیم، منیزیم، پروبیوتیکها و آنزیمهایی است که میکروبها (باکتریهای مضر و خطرناک) و جرمها را نابود و همزمان رشد باکتریهای مفید یعنی همان پروبیوتیکها را تسریع میکند. از آنجا که سرکه سیب بهطور طبیعی خاصیت اسیدی دارد، پلاک یا سایر مواد چسبیده به دندانها را تجزیه میکند. PH سرکه سیب لکههای دندان را از بین میبرد و آنها را سفید میکند.