اقیانوس های جهان
اقیانوسها بخش عظیمی از کره زمین را تشکیل میدهند که محل زندگی موجودات بسیار است. این پیکره بزرگ با رمز و رازهایی که دارد، پیوسته دانشمندان بسیاری را درگیر خود کرده است. اقیانوسها یکی از قابل تاملترین بخشهای کره زمین هستند که سالانه تحقیقات بسیاری در زمینههای مختلف در مورد آنها انجام میشود. در سال ۲۰۰۸ مصادف با روز جهانی اقیانوس که در ۸ ژوئن هر سال برگزار میشود مشخص شد که بیش از ۷۰ درصد آب کره زمین متعلق به اقیانوسها است و بخش کمی از آنها در یخچالهای طبیعی وجود دارد و تنها درصد اندکی از آن بر روی خشکی موجود است. هدف از این روز برنامهریزیهای مشخص سالانه و ترویج محافظت از ۵ «اقیانوس آرام» (Pacific Ocean)، «اطلس» (Atlantic Ocean)، «هند» (Indian Ocean) و «اقیانوس منجمد جنوبی» (Southern Ocean) و «شمالی» (Arctic Ocean) است. اگر در مورد این بخش پر رمز و راز کره زمین اطلاعات کمی دارید، با ما همراه باشید تا ۲۴ واقعیت باورنکردنی در مورد اقیانوسها را برای شما شرح دهیم.
۱. آبی بودن دریا به علت جذب نور خورشید است
از دیدگاه عمومی آبی بودن دریا بخاطر انعکاس رنگ آبی آسمان در آب است ولی این یک باور غلط است. نور خورشید از رنگهای قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی و بنفش تشکیل شده است که به ترتیب طول موج از قرمز به بنفش کم میشود.
علت آبی بودن دریا به دلیل جذب نور خورشید در آب است و آب دریا به شدت رنگهایی که دارای طول موج بسیار مانند قرمز هستند را به خود جذب میکند و در نتیجه نور آبی که در آخرین طیف قرار دارد کمتر جذب میشود و ما به همین دلیل آن را آبی میبینیم.
حال ممکن است این سوال پیش آید که چرا آب داخل یک لیوان آبی نیست؟! حجم آب در جذب نور بسیار مهم است و هر چقدر این حجم بیشتر باشد رنگ آن آبیتر است.
۲. اقیانوسها محل نگهداری حجم بالایی از مسیر اینترنتاند
۹۹ درصد از حجم دادههایاینترنت از طریق کابلهای زیر دریایی که در اقیانوسها قرار دارد منتقل میشود. مراحل نصب این کابلها زمانبر، خسته کننده و بسیار پرهزینه است.
تعداد این کابلها بسیار است و هر گونه آسیب به بخشی از آنها منجر به اختلال در سیستم شبکهای میشود و مراحل تعمیر و بررسی خطوط آسیب دیده بسیار زمانبر است.
۳. عمق اقیانوسها فراتر از تصور ماست
عمق اقیانوسها بسیار بیشتر از آن چیزی است که ما تصور میکنیم، عمیقترین عمق اقیانوس ۱۱,۰۳۴ متر است که برای درک این عمق به مقایسههای میپردازیم. حداکثر عمقی کهغواصان تفریحی میتوانند شنا کنند ۴۰ متر است.
رکورد بیشترین عمق در ورزش freediving نزدیک به ۲۵۳ متر بوده است. برج ایفل ۳۰۱ متر است و در مقابل عمق اقیانوسها بسیار ناچیز است. ۱۰۰۰ متر حداکثر عمق نور در اقیانوسها است. ۳,۶۸۸ متر میانگین عمق اقیانوس است و ارتفاع کوه اورست ۸,۸۵۰ متر است.
۴. وجود صدا در عمیقترین بخش اقیانوسها
همه بر این باورند که ساکتترین قسمت از کره زمین اعماق اقیانوسها است. آیا اگر کشتی از عمیقترین بخش اقیانوس بگذرد صدای آن به بخشهای دیگر میرسد؟
تحقیقات جدیدی که در درازگودال ماریانا، عمیقترین بخش از اقیانوسهای جهان انجام شده است؛ صدای نهنگها، زمین لرزه، طوفانها و حتی کشتیهایی که در فواصل دور عبور کردهاند توسط دستگاههای فرستاده شده در آن عمق ضبط شده است.
آنها میکروفون خاصی را به اعماق اقیانوسها فرستادهاند و صداهای دریافتی را ضبط و بررسی کردند و متوجه صداهایی در عمیقترین بخش اقیانوس شدهاند که بشر فکر آن را نمیکرد.
۵. وجود رودخانه و دریاچهها در اعماق اقیانوسها
یکی از حقایق عجیب در دنیای زیر آب و در اعماق اقیانوسها وجود رودخانه و دریاچهها است که باورنکردنی است. همانطور که سطح دریا مجموعهای از کوهها، تپهها و گودالها را در خود جای داده است سطح زیر آب هم همین گونه است.
نشست زمین باعث بوجود آمدن بخشهایی در سطح اقیانوس میشود که رفته رفته این بخشها با آب شیرین پر میشوند و از آنجا که تفاوت چگالی بین آب شور و شیرین وجود دارد بنابراین آب شور در بخش پایینتر قرار میگیرد و باعث ایجاد دریاچهها و رودخانههایی میشود که حتی به مانند سطح دریا دارای موج هستند.