تفاوت چغندر با لبو در این است که لبو پخته شده چغندر قرمز است. در واقع چغندر را معمولا به شکل پخته یا لبو مصرف میکنیم؛ از آنجا که باید چغندر را به طور متوسط بین ۵۰ تا ۶۰ دقیقه بجوشانیم، ممکن است چغندر قرمز، رنگ و جلای خود را از دست بدهد. اما تهیه لبو بدون اینکه رنگ آن از بین برود، به چند روش امکان پذیر است و نکات و اصولی دارد که در این مطلب به آن پرداخته شده است.
طرز تهیه لبو روی اجاق گاز
مواد لازم برای تهیه لبو | |
چغندر کوچک | 3 عدد |
آب | 3 لیوان |
شکر | 2-3 قاشق غذاخوری |
طرز پخت لبو
- چغندر را بدون اینکه پوست بگیرید یا سر و ته آن را بزنید، با یک برس خوب بشویید تا گل و لای آن از بین برود و خوب تمیز شود.
- سپس آن را همراه با آب در قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید.
- درب قابلمه را ببندید و به مدت ۲ الی ۳ ساعت فرصت دهید تا چغندر نرم و پخته شود و حدود دو لیوان از آب باقی مانده بماند.
- پس از این مدت لبوها را از قابلمه خارج کرده، پوست آنها را بگیرید و به صورت حلقهای برش بزنید.
- برشهای لبو را دوباره به آب لبوی موجود در قابلمه برگردانده و مقداری شکر، عسل یا نبات به آب لبو اضافه کنید.
- حرارت را ملایم کنید، درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید یک ساعت دیگر لبوها بپزند و آب لبو به کمتر از یک لیوان تقلیل یابد.
- لبوها را در ظرف سرو بکشید و از آب لبو روی آن بدهید.
- لبو را به صورت داغ یا سرد میل کنید.
طرز تهیه لبو در فر
- چغندرها را پس از شستن، در فویل یا کاغذ آلومینیوم بپیچید.
- به مدت ۱ ساعت در فر گرم شده روی درجه حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید تا بپزند و نرم شوند.
- پس از این مدت، لبوها را از فر خارج کرده و پوست آنها را بگیرید.
- سپس به صورت حلقهای برش بزنید.
طرز پخت لبو در زودپز
- مدت زمان پخت لبو در زودپز حدود یک ساعت و نیم است؛
- و شکر در همان ابتدا همراه با آب و چغندر به زودپز اضافه میشود.
نکته: لبو و شربت آن را در دو ظرف جداگانه، میتوانید حدود ۲ هفته در یخچال نگهداری کنید و اگر چیزی از آن باقی ماند با آن ترشی چغندر درست کنید.
طرز تهیه لبو در مایکروفر
- چغندر را پس از شستن، پوست گرفته و سر و ته آن را بزنید.
- آن را ورقه ورقه کنید و اندکی سرکه بمالید.
- مایکروفر را روی درجه حرات بالا تنظیم کنید، مدت زمان لازم به مقدار لبو بستگی دارد. برای ۲۵۰ گرم چغندر، زمان را روی ۱۲-۱۰ دقیقه تنظیم کنید. برای ۵۰۰ گرم چغندر، زمان را روی ۱۵-۱۲ دقیقه تنظیم کنید.
نکات مهم در طرز تهیه لبو قرمز در خانه
- هرگونه بریدگی روی سطح چغندر قبل از پختن، باعث خارج شدن رنگ آن میشود. بنابراین قسمت ضخیم سر و ته چغندر را به هیچ وجه نگیرید.
- برای حفظ رنگ لبو، چغندر را قبل از پختن پوست نگیرید.
- افزودن شکر به لبو باعث بهتر شدن رنگ آن شده، بعلاوه طبعیت سرد آن را هم خنثی میکند.
- برای حفظ رنگ لبو باید پس از اینکه چغندر تا حدودی نرم شد، چند قاشق سرکه به آب قابلمه اضافه کنید. سرکه هم باعث خوشرنگ شدن لبو میشود و هم مصلح لبو است.
- تهیه لبو با چغندرهای کوچک و تازه باعث خوشمزهتر شدن و همچنین خوشرنگتر شدن آن میشود. بنابراین در هنگام خرید چغندر به تازه بودن آن دقت کنید.
- در پایان باید این نکته را خاطر نشان کرد که مهمترین اصل برای تهیه لبو بدون تغییر رنگ و داشتن لبویی قرمز و خوشرنگ، نوع چغندر و تازه بودن آن است.
سخن آخر
چغندر انواع و موارد مصرف مختلفی دارد. گذشته از چغندر قند که در آشپزی مصرف نمیشود، دو نوع چغندر وجود دارد: چغندر فرنگی که مخروطی شکل است با رنگ قوی و شیرینی کم، که گاهی چغندر خونی نیز نامیده میشود و بیشتر در پختن برش روسی و مربا چغندر به کار میرود؛ رنگ بسیار قوی آن را میتوان برای رنگ کردن غذا و شیرینی و تزیین پلو به کار برد. چغندر رسمی که پهن است، با رنگ کمتر و شیرینی بیشتر که علاوه بر لبو در پختن بعضی آشهای شیرین هم مصرف میشود. اگر چغندر رسمی را پوست گرفته و همراه با چغندر فرنگی بپزید، کمبود رنگ آن جبران میشود.